combine_images_980.jpg

Позив за учешће здравствених радника у истраживању здравља становништва Републике Србије у 2019. години

Штампа

 

Истраживање здравља становништва Републике Србије у 2019. години, четврто национално истраживање здравља у нашој земљи, биће реализовано од 5. октобра до 30. децембра ове године.

Истраживање ће спровести Републички завод за статистику Србије у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије и Министарством здравља Републике Србије, у складу са међународним стандардима (Европска анкета о здрављу, трећи талас –European Health Interview Survey–EHIS,wave 3).

Главни циљ истраживања здравља је опис здравственог стања популације на нивоу Републике Србије, као и на нивоу четири статистичка региона (Војводина, Београд, Шумадија и Западна Србија, Јужна и Источна Србија). Како људи доживљавају своје здравље, до које мере користе здравствену заштиту и како се брину о свом здрављу прихватајући одређене стилове живота или ослањајући се на превентивне и друге здравствене услуге, неке су од информација које ће се добити истраживањем.

Подаци ће се прикупљати путем интервјуа „лицем у лице” – прикупљање одговора на питања у току комуникације између анкетара и испитаника и самопопуњавањем упитника од стране испитаника без учешћа анкетара. Приликом спровођења истраживања обавиће се и основна антрополошка мерења анкетираних особа (висина, тежина), као и мерење крвног притиска.

Истраживање ће бити спроведено на репрезентативном узорку становништва, а обухватиће одрасло становништво узраста петнаест година и више и децу узраста од пет до четрнаест година. Подаци о здрављу становништва Републике Србије добијени у Истраживању ће бити упоредиви са подацима из истраживања здравља у земљама Европске уније.

Истраживање здравља становништва Републике Србије у 2019. години биће реализовано путем анкете о здрављу у периоду од 5. октобра до 30. децембра. Истраживање ће спровести Републички завод за статистику Србије у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије и Министарством здравља Републике Србије.

Подаци ће се прикупљати путем интервјуа „лицем у лице” – анкетирањем испитаника и самопопуњавањем упитника од стране испитаника без учешћа анкетара. Приликом спровођења истраживања обавиће се и основна антрополошка мерења анкетираних особа (висина, тежина), као и мерење крвног притиска.

Позивају се заинтересовани незапослени здравствени радници да се о могућности учешћа у Истраживању током теренског прикупљања података више информишу на сајту Републичког завода за статистику www.stat.gov.rs

 

ПОДАЦИ О МЕДИЦИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ У НИШУ

AДРЕСА:
Булевар др Зорана Ђинђића 81
18108 Ниш
Република Србија
ФАКС: +381-18-42-38-770
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Порески идентификациони број (ПИБ): 100664516
Обвезник ПДВ-а (број из регистра): 131586859
Матични број: 07215282
Назив банке: УT-Ниш (Управа за трезор)
Жиро рачун за клијенте: 840-1681666-03
Шифра делатности: 85.42