combine_images_980.jpg

Престижна награда нашем младом хирургу-урологу

Штампа

Датум објаве: 01.10.2018.

Доцент др Милан Потић са Катедре хирургија – урологија добитник је престижне прве награде на такмичењу младих уролога југоисточне Европе, за рад под насловом: "The biocompatillity profyle of urogynecology synthetic grafts and the underlying mechanism of action", одржаном на састанку "13th Suoth Eastern Europaen Meeting", у организацији Европске асоцијације уролога, од 21. до 22. септембра 2018. године у Београду.

01

South Eastern European Meeting, одржан у Београду под покровитељством Европске асоцијације уролога, окупио је урологе из региона са могућношћу да осим упознавања са новим терапијским опцијама у лечењу болести уротракта размене искуства. Европска асоцијација уролога препознајући значај и предности развоја младих уролога као и едукацију и подршку организовала је такмичење младих уролога југоисточне Европе.

Млади уролози имали су прилику да презентују своје научно истраживачке пројекте пред независном комисијом. Осим презентације такмичење је подразумевало одбрану и дискусију у којој су питања могли постављати сви присутни, како чланови комисије тако и уролози из региона. На овом такмичењу престижно признање First prize in the Young urologist competition добио је доцент др Милан Потић са Катедре хирургија-урологија за рад под насловоm „The biocompatibility profyle of urogynecology synthetic grafts and the underlying mechanism of action.

02 sm   03 sm   04 sm
05 sm   06 sm   07 sm

Првонаграђени рад бавио се анализом фактора који утичу на дефинитивни успех терапије код примене синтетских материјала у урогинекологији. На Медицинском факултету у Нишу обављене су детаљне припреме и електрономикроскопска анализа синтетских материјала у Центру за биомедицинска истраживања. Експериментална студија је такође изведена на Медицинском факултету у Нишу док је део механичког тестирања материјала урађен у сарадњи са Машинским факултетом. Хистологија HE бојење и Trihrom Masson, квантификација инфламаторних ћелија као и квантификација колагена изведене су у Центру за биомедицинска истраживања Медицинског факултета у Нишу, док је анализа оксидативног стреса изведена на Катедри за биохемију.

Детаљна статистичка анализа података показала је да тежина синтетских материјала директно утиче на степен оксидативног стреса као и да је оксидативни стрес обрнуто пропорционално утицао на дефинитивно ојачање абдоминалног зида полипропиленским графтовима. Резултати и закључци наведене студије могу бити од користи и примењени у свакодневном хируршком и клиничком раду.

ПОДАЦИ О МЕДИЦИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ У НИШУ

AДРЕСА:
Булевар др Зорана Ђинђића 81
18108 Ниш
Република Србија
ТЕЛ:    +381-18-42-26-644
ФАКС: +381-18-42-38-770
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Порески идентификациони број (ПИБ): 100664516
Обвезник ПДВ-а (број из регистра): 131586859
Матични број: 07215282
Назив банке: УT-Ниш (Управа за трезор)
Жиро рачун за клијенте: 840-1681666-03
Шифра делатности: 85.42